Bugün sizlere Tiktok Kullananların Yaş Ortalaması Nedir sorusunu cevaplayacağız. Tiktok, büyüme ivmesi ile hızla büyüyen sosyal medya kanallarından biridir. Kısa sürede interaktif yapısı sayesinde başarılı bir şekilde kullanıcının dikkatini çekmeyi başarmıştır. Bu başarı sayesinde bünyesinde binlerce kullanıcıdan bahsedebiliriz. Genel olarak konuşursak, Tiktok’un yaş ortalaması elbette merak edilen bir soru olabilir. Çünkü videoları izlediğimizde belli bir yaştaki insanları görme ihtimalimiz daha fazla oluyor. Özellikle Z Kuşağı olarak adlandırılan gençlerin sayısındaki artışı ve durumu görebiliyoruz.

Tiktok Kullananların Yaş Ortalaması Nedir

Hangi yaş grubunun Tiktok kullandığına baktığımızda 15-20 yaş grubunun Tiktok kullandığı söylenebilir. Elbette yetişkinler, işletme sahipleri ve YouTube kanal sahipleri de Tiktok’a aktif olarak katılıyor. Ancak bahsettiğimiz yaş grubu keklerde büyük bir paya sahiptir. Sözde fenomenlere baktığımızda genellikle bu yaş grubundan geldiklerini fark edeceksiniz. Tiktok gençlerden bu kadar ilgi gördüğü için şimdiden piyasada çok hızlı bir şekilde kendine yer bulmaya başladı.

Tiktok’u kim kullanıyor sorusunun cevabının yanlış olduğunu düşünüyoruz çünkü sadece gençler kullanıyor. Yaş ortalamasının bahsettiğimiz aralıkta olması sorunu değiştirmeyecektir. Tiktok’un kullanıcı kitlesinin genel olarak şu değişikliklerden geçeceği söylenebilir:

  • Reklam alanını ve müşteri tabanını artırmak isteyen işletme sahipleri
  • Çeşitli YouTube veya diğer alanlarda kendileri için isimler
  • E-ticaretten para kazanmak isteyenler
  • Tiktok hesabı açmak isteyen ve bu yaş grubunda olmayan kişiler

Tiktok’u Neden Gençler Kullanıyor?

Gençlerin neden Tiktok kullandığı sorusunun aslında birden çok düzeyde yanıt doğuran bir soru olduğu söylenebilir. Yukarıda verilen bilgileri bir kenara bırakıp siteye katılan gençlerin çoğunun genellemesini takip edersek bazı cevaplar verebileceğimize inanıyoruz. Dilerseniz bu soruya verilebilecek cevaplarımızı şöyle sıralayalım:

  • Video içeriğinin hızla arttığı bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla retinaya dokunan her şey bu kadar değerliyken, en hızlı, en etkileşimli ve görsel olarak en etkili alan kazanır. Facebook değer kaybediyor olsa da bunun sonucunda Tiktok gibi uygulamalar arttı.
  • Arzunun arzunun yakıtı olduğunu da söyleyebiliriz. Reklam web sitelerinde kullanılan ve görüntülenen reklam videolarının paylaşılması, istek uyandırmak için ideal bir seçim gibi görünüyor.
  • Genç nüfus yoğunluğunun fazla olması nedeniyle bu alanlarda yaşıtlarına ulaşmanın daha kolay olduğunu düşünüyorlar.

Tiktok gençler tarafından kullanılsa da Tiktok’un çocuk işi olup olmadığı sorusuna “hayır” demeliyiz. Hatta bazı müstehcen içeriklerin ve videoların varlığını gördüğümüzde bunun bir şakaya ya da basit bir şeye indirgenebileceğini düşünmüyoruz. Elbette bu eğlence videolarına ek olarak çeşitli reklam videolarının varlığı aslında Tiktok için bir ticaret fırsatı yaratıyor.

Tiktok’un Gençlere Zararı

Özellikle internetin dinamik yapısı görsel dünyanın gelişimi ile birleştiğinde inanılmaz bir içerik dökümü ile karşı karşıyayız. Her gün, oluşturulan içeriğin bu içerik dökümünde bir önceki günden daha fazla birikeceğini görebiliriz. Bu da birikmiş bu çöplerin bir süre sonra sağlığa zarar verme noktasına gelebileceğini gösteriyor. Aslında psikologların ve sosyologların araştırmaları bize bu konuda her türlü bilgiyi vermeye devam ediyor. Detaylı araştırma yapmayacağız ancak Tiktok ile ilgili çeşitli gerçeklere baktığımızda Tiktok’un gençlere verdiği zararın bariz olduğunu göreceğiz.

  • Fenomen olmak için her şeyi yapan gençler.

Bildiğiniz gibi günümüzde Tiktok uygulamasının kullanıcılarının çoğunluğunu oluşturan 15-20 yaş grubunun en ilgi çekici kısımlarından biri de fenomen kavramı. Ne yazık ki uygulama içi paylaşımlara baktığımızda daha hızlı öne çıkmak ve Tiktok fenomeni olmak isteyen kişilerin aşırıya kaçıp bazı değerlerin altını oyabileceği gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız.

  • Tiktok yetkilisinin videolara erişim yapabiliyor olduklarını söylemesi.

Tiktok’un ilk birkaç yetkilisinin konuşmaları, uygulamadaki güvenliğin aslında o sırada belirli bir bilinçli karara bağlı olduğunu da gösterdi. Açıklama, paylaşılan videolar silinse bile bazı yetkililerin bunlara erişmeye devam edebileceğini gösteriyor.

  • Gençlerdeki özgüvensizlik durumunun ve asosyallik durumunun artması.

Sosyal medya dünyası aslında bir insan için vitrin gibidir. Teşhir kavramı, yaklaştığınızda o yere veya o kişiye ait “en”in ortaya çıkmasıdır. En iyisi genellikle gösterilir. İnsanlar sosyal medya içeriklerinde genellikle en güzel, yakışıklı, zengin ve en mutlu anlarını paylaşırlar. Burada örtük bir yarış var. Ancak ne yazık ki bu konu Tiktok’un gençlere verdiği zararlar kısmında düşünüldüğünde aşağılık kompleksi, mükemmeliyetçilik, uyumsuzluk, depresyon, güvensizlik gibi bazı belirti ve eğilimlerin olduğunu görebiliriz.